Bayrak Adamlar #1 Nilton Santos


futbolseverlerin günümüzde en heyecanla takip ettikleri dönemlerden birinin transfer dönemleri olduğu aşikar. pek çok taraftar, takımının alma olasılığı olan oyuncular için heyecanlanıyor, transfer gerçekleştiğindeyse gelen oyuncuyla ilgili yorumlar başlıyor. buna karşın hatırı sayılır sayıda taraftarın gönlünde yeri ayrı olan ve sayıları fazla olmayan bir grup var: kariyerini hep aynı takımda geçiren futbolcular, yani bayrak adamlar.

futbolun son yıllarını takip edenler için sol bek denince akla gelen ilk isim breziyalı roberto carlos olacaktır şüphesiz. ancak gerek kendi ülkesinde gerek dünya futbolunda gelmiş geçmiş en iyi sol bek denilince roberto carlos'un karşısına dikilen bir oyuncu var: nilton santos. efsane sol bek, tüm kariyeri boyunca sadece iki takımda oynadı, brezilya milli takımı ve ülkesinin en güçlü takımlarından botafogo.

1925 yılında rio de janeiro'da doğan nilton santos, şehrin en önemli takımlarından botafogo'da 1946 yılında profesyonel kariyerine başladı. aynı kulübün altyapısından gelen oyuncu kariyeri boyunca 1948, 1957, 1961 ve 1962 yıllarında eyalet şampiyonluğu kazanan kadronun en önemli isimlerindendi. 1963'te paris uluslararası turnuvasında dünya kulüpler şampiyonu olan kadroda da bir diğer efsane garrincha ile birlikte yer alan nilton santos esas büyük başarısını brezilya milli takımı ile yaşamıştı.

ilk olarak 1949 yılında milli takıma seçilen oyuncu, futbolu bırakana kadar tam 4 dünya kupasında boy gösterdi. 1950 dünya kupasını kendi evinde dramatik bir şekilde uruguay'a karşı kaybeden brezilya milli takımı kadrosunda yer almasına rağmen hiçbir maçta oynamadı. bir başka deyişle, meşhur maracana faciasında kadrodaki oyunculardan biri değildi. 1954 dünya kupasında istediğini elde edemeyen brezilya kadrosunun etkili isimlerinden biri nilton santos'du. fakat santos'un çıkışı dünya futbolunun pelé ile tanıştığı kupa olan 1958 dünya kupası'nda oldu. finalde evsahibi isveç'i 5-2 ile geçen brezilya'nın sol beki ülkesinin kazandığı ilk dünya kupasının onurunu yaşadı. sonrasında 1962'de şili'de başarısını tekrarlayan brezilya'nın en göze batan oyuncusu garincha iken kadronun tecrübeli ismi de nilton santos oluyordu. böylece kariyerini 2 dünya kupası şampiyonluğu ve 1 dünya kupası finaliyle sonlandıran nilton santos, 1949-62 yılları arasında 75 kez milli formayı giyerken 3 de gol kaydedecekti.

oynadığı dönemin savunma oyuncularının aksine hücuma katılmaktan çekinmeyen ve zaman zaman kritik goller bulan bir isim olarak akıllarda kalmıştır efsane oyuncu. pelé tarafından 2004 yılında seçilen yaşayan en iyi 125 futbolcu arasında yer almayı başaran nilton santos'un attığı goller arasında en dikkat çekici olanı 1958 dünya kupasında avusturya'ya karşı attığı goldür.

1946-1964 yılları arasında 700'den fazla maçta botafogo forması giyen efsane sol bekin tüm kariyerini aynı takımda geçirmesi, belki günümüz futbolunun transfer çılgınlığında anlaşılması kolay bir durum değildir. ama botafogo taraftarlarının gönlünde nilton santos'un ayrı bir yeri olduğu tartışılmaz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails