Futbol Kulüpleri #2 Aston Villa

ingilizler, futbolun modern yapisinin olusumunda kendilerini her zaman oncu gorurler. futbola benzer bazi oyunlarin gecmişte oynandigina dair bulgulara rastlasak da günümüzdeki futbola şekil verenler arasında ingilizlerin öncü olduğu gerçeğini inkar etmemek gerekir. hal böyle olunca, dünyanın en eski kulüpleri arasında da ingiliz kulüpleri yer almaktadır.

birazdan tarihine göz atacağımız ingiliz kulübü ise pek çok futbolseverin adını duyduğu bir futbol takımına sahip. ama bu takımın, bir önceki yüzyılın başında hatta 1800'lerin sonunda ingiltere'nin en güçlü takımlarından biri olduğunu herhalde pek az kişi bilmektedir.

trabzonspor gibi bordo-mavi renklere sahip olan aston villa, 1874 yılında kurulmuş bir kulüp. yani, ingilizlerin de en eskilerinden. kısa sürede ülkenin en iyi takımlarından biri olarak isimlerini duyurmuşlar ve 1888'de başlayan ligin de kurucu takımlarından. hatta, ligin kurulmasında ön ayak eden kulübün de aston villa olduğu yazılıp çizilir muhtelif yerlerde . kulübün o zamanki başkanı william mcgregor, ingiltere 1. ligi'nin de kurucusudur. dolayısıyla, ingiltere futbol tarihinde aston villa'nın en çok sezon oynayan ikinci takım olması (105 sezon en üst liglerde yer alan everton'ı 98 sezonla takip ediyorlar) şaşırtıcı değil. bir başka deyişle, ingiltere'de en çok oynanan lig maçı aston villa-everton maçı oluyor.

1894 yılında ilk şampiyonluk gelmiş. ama öncesinde 1887'de prestijli fa cup'ı kazanma başarısını da göstermişler. "the villans", 1887'de kupaya uzanırken efsanevi oyuncuları archie hunter da fa cup'da her turda gol atma başarısını gösteren ilk oyuncu olmuş. 20. yüzyıla gelene kadar altın bir çağ yakalayan takım ise, 1890'lar boyunca tam 5 kez ligi, 2 kez de fa cup'ı müzesine götürmüş. 1890'ların en iyisi olduklarını söylersek herhalde yanılmış olmayız.


1900'lere de fena bir giriş yapmamışlar ve 1905'de fa cup'ı, 1910'da da lig şampiyonluğunu kazanmışlar. bu şampiyonluk tam 71 sene bekleyecekleri 7. şampiyonluk öncesindeki son şampiyonlukları olmuş. bu şampiyonluğun ardından kulüp tarihinin en büyük başarısı da gecikmeyecekti, biraz sonra değineceğiz.

pek çok kişi yüz yıldan fazla bir süre önce bu başarıları yaşayan aston villa'ya dudak bükebilir. o zamanki futbolun şimdikinden çok farklı olduğunu tahmin etmek güç değilse de sonuçta o devrin en güçlü takımlarından birine sahip oldukları gerçeği değişmeyecektir. nasıl, bundan 50 sene sonra daha az başarı kazanan bir manchester united izleyecekse futbolseverler, bu durumun 1990'lardaki manchester united hegemonyasını değiştirmemesi gerekirse, 1900'lerin başında da aston villa'nın en büyük kulüplerden biri olduğunu yadsıyamayız.

dünya savaşları, futbolda profesyonelleşme falan derken aston villa da daha fazla kulübün rekabete dahil olmasıyla eski gücünden uzaklaşmış neticede. ikinci lige dahi düştükleri zamanlar olmuş, hatta üçüncü lige bile. ama toparlanamayan ve alt liglerde kalan bir takım olmamışlar ülkenin ikinci büyük şehri birmingham'ın en güçlü takımı olmanın da etkisiyle.

1970'lerde ingilizler yavaş yavaş kulüp bazında avrupa kupalarına ağırlık koyarlarken, aston villa da 1975 ve 1977'de lig kupası'nı kazanarak ısınmaya başlamış. hatta 1977'deki lig kupası şampiyonluğu'nun ardından golcüleri andy gray de profesyonel futbolcular birliği tarafından yılın futbolcusu seçilmeyi başarmış. bu ödüle sonrasında ulaşan diğer villa oyuncuları da 1990'da david platt ve 1993'te paul mcgrath olmuşlar. aston villa tarihindeki efsane oyunculardan söz ederken tarihi boyunca ingiliz milli takımına en çok oyuncu gönderen takımın da aston villa olduğunu eklemek gerekir (66 ayrı oyuncu).

derken 1980'ler 71 yıldır beklenen şampiyonlukla birlikte gelir. 1980/81 sezonunda mutlu sona ulaşan takımın bu başarısını takip eden yılda gelen şampiyon kulüpler kupası şampiyonluğu izler. orta sahada kaptan dennis mortimer ve gordon cowans, forvette de peter withe gibi yıldızlardan oluşan takım, finalde bayern munchen'i tek golle geçer. peter withe'ın attığı gol 26 mayıs 1982 tarihinde avrupa futbolunun en büyüğü olarak aston villa'yı tescil etmektedir. birmingham temsilcisi bu kupayı kazanan 4. ingiliz takımı olur (liverpool, manchester united ve nottingham forest'tan sonra) ve hala daha 5. bir ingiliz takımı çıkmamıştır bu kupayı müzesine götüren. aynı zamanda aston villa bayern munchen'ı finalde yenen ilk takım olma onuruna da erişir.



bu büyük başarının ardından geçen 25 yılda ise aston villa açıkçası ne uzayan ne kısalan ama her daim en üst ligde kendine yer bulan bir takım kimliğine sahip oldu. bu arada da, 1992'den bu yana premier league adını alan ingiltere'nin en üst liginde 15 sezondur mücadele eden 7 takımdan biri olmayı başardı (manchester united, arsenal, liverpool, chelsea, tottenham hotspur ve everton ile birlikte). bir başka deyişle, ligin en iyi baş altı takımlarından birisi konumundalar. geçen sezon sonu itibariyle de premier league'in tüm zamanlar puan tablosunda 6. sırayı kapmış bulunmaktalar, bu süre zarfında ligde yer alan 40 takım arasında. ayrıca, 7 kez ligi, 7 kez fa cup'ı, 5 kez lig kupası'nı, 1 kez şampiyon kulüpler kupası'nı (şu anki şampiyonlar ligi'ni), 1 kez süper kupa'yı, 1 kez charity shield kupası'nı, 1 kez de inter-toto kupası'nı kazanarak ingiliz takımları arasında en başarılı 4. takım olmayı da başarmışlar. bu kupalar ve tarihleri de aşağıda yer alıyor:

lig şampiyonluğu 7 kez (1893/94, 1895/96, 1896/97, 1898/99, 1899/00, 1909/10, 1980/81)
fa cup 7 kez (1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920, 1957)
lig kupası 5 kez (1961, 1975, 1977, 1994, 1996)
şampiyonlar ligi 1 kez (1981/82)
süper kupa 1 kez (1982)
charity shield 1 kez (1981)
inter-toto 1 kez (2001)

sonuç olarak, 134 yıllık tarihine önemli başarılar sığdırmış olan bu büyük kulübün bir önemli özelliği de ilk kez britanya veya irlanda dışından bir hocayı göreve getiren birinci lig takımı olması. 1990 dünya kupası'nda çeyrek final oynayan ve şampiyon almanya'ya tek golle boyun eğen çekoslavakya milli takımı'nın hocası jozef venglos'u kupa sonrasında teknik direktörlüğe getirmişti aston villa. gerçi 1 sezon sonra venglos fenerbahçe'ye gidecekti ama yine de bir ilki ingiliz futboluna sunan da aston villa oldu.

dünyanın en eski futbol ligi'nin kuruluşuna sebep olan aston villa, lig tarihinde pek çok büyük futbolcuyu da kadrosunda bulundurdu. 2006 yılında taraftarların oylarıyla kulübün şöhretler müzesi'ne (hall of fame) girme hak kazanan 12 isim şunlardı: william mcgregor, george ramsay, trevor ford, eric houghton, peter mcparland, charlie aitken, brian little, ron saunders, peter withe, dennis mortimer, gordon cowans, paul mcgrath.


kulüp, şu günlerde ise martin o'neill'in menajerliğinde eski başarılarını yakalamaya uğraşıyor. işe, hiç değilse bir şampiyonlar ligi bileti kaparak başlayabilirler.

2 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Bütün yazılarınızı sonuna kadar okuyorum teşekkürler...

turhanatakan dedi ki...

amatör bir yazar için bundan sevindirici bir yorum herhalde olamazdı. gazetelerdeki yazıların bile 25%'inin okunduğu söylenirken, genelde uzun olan yazılarımı başından sonuna dek okumanız güzel.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails