Sülaleden Futbolcular #2 Manuel Sanchis Martinez-Manuel Sanchis Hontiyuelo



daha önce norveç futboluna pek çok oyuncu sunan flo ailesinden bahsetmiştik. blogun bu yeni formatında bazı serilerimiz olacak ve bunlardan bir tanesi de "football families". serinin şimdiki ayağında ise ispanyol futbolunda önemli yer sahibi iki isimden bahsedeceğiz. başlıkta da yer aldığı gibi manuel sanchis'lerden yani.

yaşıtlarımın çoğunun hatırlayacağı manuel sanchis hontiyuelo'dan başlayalım önce. çocukluğumuzun dominant real madrid kadrosunu oluşturan ve kulübün altyapısından çıkan stoper, akbaba beşlisi (quinta del buitre) diye adlandırılan grubun bir üyesiydi. grup dediysek, 1980'lerin ortasından itibaren real madrid onbirinde kendine yer bulan ve tamamı altyapıdan gelen beş oyuncuya (diğerleri emilio butragueno, martin vazquez, michel ve miguel pardeza) verilen bir isimdi akbaba beşlisi. özellikle pardeza dışındaki oyuncular kulüp tarihinde önemli yerlere geldiler ve en uzun soluklu olanları da yazımızın konusu olan manuel sanchis idi. 1983'te martin vazquez ile birlikte bahsi geçen beş oyuncu arasında real madrid formasını giyen ilk isim oldu ve 2001'de futbolu bırakana kadar da başka forma giymedi. pek çok futbolsever onu 1997/98 ve 1999/00 sezonlarında şampiyonlar ligi kupasının elinde yükseldiği kaptan olarak hatırlayabilir. kariyeri boyunca 500'den fazla lig maçına çıkan manuel sanchis, bir savunma oyuncusu için yüksek sayılacak top tekniği ile de dikkat çekmiş ve bu özelliğini ve kaptanlığı fernando hierro'ya bırakmıştı. real madrid kariyerini yukarda bahsettiğimiz iki şampiyonlar ligi kupası dışında iki uefa kupası (1984/85 ve 1985/86), kıtalararası kupa şampiyonluğu (1998), 8 ispanya şampiyonluğu, 2 kral kupası, 5 ispanya süper kupası, 1 ispanya lig kupası ile tamamlamıştı. ayrıca real madrid'in efsane başkanı ve oyuncusu santiago bernabeu onuruna düzenlenen kupayı da tam 13 kez kazanma başarısı göstermiş ünlü savunmacı.

milli takım kariyeri ise göreli olarak kısa sürmüş manuel sanchis'in. 1986-1992 arasında 48 maça çıkmış ve 1988 avrupa şampiyonası ile 1990 dünya kupası kadrolarında yer almış ülkesinin. 1986 yılında 21 yaşaltı avrupa şampiyonu olan ispanya milli takımında yeraldığını da belirtmek gerek. ayrıca bireysel olarak yakaladığı bir diğer başarı da 1989/90 sezonunda ispanya'da yılın futbolcusu seçilmesi olmuş.

hayatta babadan oğula geçen şeylere kanıt oluştururcasına manuel sanchis martinez de real madrid'de oynayan bir savunmacıymış. oğlu gibi tüm kariyerini real madrid'de geçirmemiş olsa da 1964-1971 arasında 143 lig maçına çıkmış kulüp adına. martinez'in forma giydiği diğer kulüpler de cd condal, valladolid ve cordoba cf. kariyerinin en büyük başarısını 1965/66 sezonunu avrupa şampiyonu olarak tamamlayan real madrid kadrosunda yaşamış, 4 kez lig, 1 kez kral kupası da kariyerindeki diğer başarılar. oğlu kadar olmasa da milli formayı giymiş o da: 1965-67 arasında 11 kez ispanya milli takımında yer bulmuş, hatta 1966 dünya kupasında ispanya milli takımı kadrosunda yer almış. görünen o ki manuel sanchis'ler arasında daha çok göze batanı oğul sanchis olmuş, ama ikisinin de kariyerleri boyunca pek çok başarı yakaladıkları kesin. şampiyonlar ligini kazanan sadece ikinci baba-oğul olmaları da bunun kanıtı herhalde. cesare-paolo maldini'den sonra bunu gerçekleştiren ilk baba-oğul futbolcu olmuş manuel sanchis martinez ve hontiyuelo. bu ikiliye geçen sezon sergio busquets'in barcelona ile şampiyonlar ligini kazanmasıyla carles-sergio busquets'in de eklendiğini belirtelim.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails